Unieke beelden
Op 29 april is een webcam geplaatst bij één van de wulpennesten in het Staphorsterveld. Dit maakt het mogelijk om het nest live te volgen. Het nest is op 20 april door een vrijwilliger gevonden (met destijds 1 ei), zodat deze kan worden beschermd tegen landbouwwerkzaamheden. Jaarlijks zetten circa 25 vrijwilligers zich hier jaarlijks voor in, door nesten te markeren met bamboestokken. Inmiddels liggen er vier eieren in het nest en worden de eieren door zowel het mannetje als vrouwtje bebroed. Het mannetje is te herkennen aan de kortere snavel en is iets kleiner dan het vrouwtje. Als alles goed gaat zullen de vier kuikens omstreeks 24 mei uit het ei kruipen.
Doel van de webcam
De webcam levert unieke beelden van het gedrag van wulpen tijdens de broedperiode en maakt het mogelijk om op afstand te volgen wat er met het nest gebeurt. Het kan bijdragen aan meer begrip en kennis over weidevogels. Daarnaast hoopt de agrarische natuurvereniging op deze manier meer vrijwillige weidevogelbeschermers te werven.
Een ander doel is meer inzicht te krijgen in de dieren (vossen, roofvogels en kraaien) die weidevogelnesten in het Staphorsterveld leegroven. Jaarlijks verdwijnen door deze zogenaamde predatie veel nesten. Onderzoek met behulp van een webcam kan informatie opleveren over welke diersoorten hiervoor verantwoordelijk zijn. Op dit moment worden door boeren, vrijwilligers en jagers vaak verschillende dader(s) aangewezen. Door hier meer inzicht in te krijgen kunnen gerichte maatregelen worden genomen om de weidevogels in het Staphorsterveld beter te beschermen.
Klik hier voor de webcam.
Gevolgen voor de broedende vogel
De wulp heeft geen last van de webcam, mede omdat ‘s nachts gebruik wordt gemaakt van infrarood verlichting, die niet zichtbaar is voor de vogel. De benodigde stroom wordt opgewekt met een zonnepaneel, die op geruime afstand van het nest wordt geplaatst (bijvoorbeeld in een slootrand op vijftig meter afstand). De opstelling is uitgevoerd in onopvallende kleuren en kan binnen circa 10 minuten worden geplaatst, bijvoorbeeld op een moment dat de vogel even niet op het nest zit. De webcam is geplaatst onder begeleiding van een ervaren ecoloog met zeer veel ervaring met weidevogels.
Meer informatie
Dit webcam project is een gezamenlijk initiatief van Brandhof Natuur & Platteland en MapGear uit Zwolle. Deze bedrijven ontwikkelden webcam apparatuur die geplaatst kan worden op locaties zonder stroom- en internetaansluiting. De stroom wordt opgewekt door een zonnepaneel en de videobeelden worden via het mobiele netwerk verstuurd naar een server. Hier worden de beelden opgeslagen voor nader onderzoek en analyse. De kwaliteit van het videobeeld is afhankelijk van het bereik van het mobiele netwerk ter plekke. Hierdoor kunnen de beelden soms wat schokkeriger zijn of gedurende korte tijd wegvallen.