Gedeputeerde Staten van Overijssel maken bekend dat starters op de woningmarkt nog tot en met eind dit jaar gebruik kunnen maken van de populaire starterslening. Dit voorjaar is de extra bijdrage die het rijk in 2013 beschikbaar stelde uitgeput. Met de deelnemende gemeenten is afgesproken dat zij volgens een nieuwe verdeelsleutel tot en met eind dit jaar startersleningen blijven aanbieden. De verwachting is dat er dit jaar in Overijssel nog zo’n 400 startersleningen kunnen worden vertrekt, waarbij geldt: op = op.
Succes
Gedeputeerde Bakker voor Wonen, Milieu en Financieel Toezicht: “De starterslening is in Overijssel een groot succes. Het mes snijdt aan twee kanten: De leningen maken het voor vaak jonge starters mogelijk om een eigen woning te kopen. En doordat de verkopers van die woningen vaak weer nieuwe woningen kopen, wordt de doorstroming op de woningmarkt verbeterd. Dat is een van de belangrijkste doelen op het gebied van wonen uit ons hoofdlijnenakkoord.” Sinds 2012 zijn in Overijssel inmiddels ruim 1200 startersleningen verstrekt.
Verdubbeling
De starterslening was aanvankelijk een afspraak tussen de provincie Overijssel en een aantal Overijsselse gemeenten. In 2013 sloot ook het rijk zich hierbij aan, waardoor het aantal te verlenen leningen in een klap werd verdubbeld van 800 naar 1600. De rijksbijdrage is nu uitgeput, maar bij gemeenten en provincie is nog geld over voor zo’n 400 leningen.
Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN) verzorgt de afhandeling en administratie, en verstrekt de startersleningen in opdracht van de deelnemende gemeenten. Eind 2015 lopen de huidige afspraken met het SVN af. Na de verkiezingen van 18 maart zal een nieuwe college van Gedeputeerde Staten besluiten of er een vervolg komt.