Error on line 141 of /home/online1x/public_html/dev/weblog-staphorst/staphorst/bundled-libs/Onyx/RSS.php: The specified file could not be opened. (#404)
Op maandag 3 mei 2010 houdt Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst e.o.” weer een ledencontactvergadering bij KroKoMultiPunt aan de Heerenweg 42 in IJhorst.
Na het huishoudelijk gedeelte en een korte pauze zal Jan E.D. Visser om
± 21.00 uur een lezing geven over “Vlibels” (vlinders en libellen).
Visser heeft als grote passie “de natuur”, met als toepassing: natuurfotografie. Visser wil iedereen graag mee laten kijken wat hij door het oog van zijn camera ziet. De verwondering over al wat leeft en dat we daar zuinig op moeten zijn, heeft daarbij de overhand. Visser is vrijwillig medewerker bij Het Drents Landschap en hij heeft bij deze lezing als uitgangspunt het Reestdal gekozen. Visser hoopt hierbij toepasselijke informatie aan te reiken over gedaantewisseling en herkenning. Foto’s van vlinders en libellen maakten hem, en mogelijk ook u, nieuwsgierig naar het wondere leven van deze insecten.
Iedereen is weer van harte welkom.
De jeugd van Jeugdwerkgroep “Weer of geen weer” van Natuurbeschermingsvereninging “IJhorst-Staphorst e.o.” heeft een druk weekend voor de boeg. Vrijdagavond16 april a.s. komen ze om 20.00 uur bij elkaar en gaan ze onder leiding van Theo Douma, coördinator van de werkgroep Zoogdieren van Natuurbeschermingsvereninging “IJhorst-Staphorst e.o.”, op vleermuizenexcursie.
Zaterdagmorgen 17 april om 7.00 uur gaan ze voor de 2e keer onder leiding van Jos Kloppenburg vogelgeluiden herkennen. En om 8.00 uur begint de jaarlijkse nestkastcontrole. De kinderen die met de excursie vogelgeluiden meegaan kunnen de daarop volgende week, zaterdag 25 maart, met de nestkastcontrole meedoen.
Alle activiteiten starten bij de inforuimte van Staatsbosbeheer aan de Vijverweg 5 in Punthorst. Voor opgave en informatie: Mevr. A. Troost Wagenvoord, tel. 0523-649304.
Regio - In het natuurreservaat De Kleine Stadsgaten aan de Grindweg langs de Dedemsvaart zijn tijdens het Paasweekend 12 levende kippen en hanen gedumpt.
Blijkbaar konden de dieren een onvoldoende eierproductie halen tijdens de Pasen en moesten ze daarom de vrije natuur in.
De vrije natuur betekent echter voor tamme huiskippen een wisse dood. Het pluimvee, dat geen enkele ervaring heeft met natuurlijke vijanden, is vooral ’s nachts een makkelijke prooi voor vossen en bunzings. Terwijl overdag de havik al snel een oogje op hen heeft.
Met medewerking van de Dierenambulance zuidwest Drenthe konden de onfortuinlijke beesten snel worden gevangen en worden ondergebracht in een dierenasiel.
Op maandag 12 april 2010 (een week later in verband met het Paasweekeinde) houdt Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst e.o.” weer een ledencontactvergadering bij KroKo MultiPunt aan de Heerenweg 42 in IJhorst.
Na het huishoudelijk gedeelte en een korte pauze zal Hero Moorlag om ± 21.00 uur een PowerPoint presentatie geven over reeën.
Moorlag is afkomstig uit het onderwijs. In Drenthe is hij actief in de locale en regionale natuur- en milieubeweging. Onder andere is hij bestuurslid van Natuur- en Milieufederatie Drenthe.
Tevens is hij een verwoed fotograaf en publicist over natuur- en milieuonderwerpen. Moorlag laat met prachtige beelden de reeën zien in hun natuurlijke omgeving en bij hun omzwervingen in het landschap.
Iedereen is weer van harte welkom.
Zaterdagmiddag 27 maart om 14.00 hadden 23 kinderen zich verzameld om te luisteren naar een lezing van Marc Schils, leraar van de Groene Welle, over reptielen en amfibieën.
Marc had vier studenten meegenomen en een volwassen addervrouwtje.
Na een korte uitleg over de adder in het algemeen vertelde hij over het onderzoek dat gedaan wordt naar de adder. De adder werd na de uitleg getoond en de kinderen mochten (wie durfde) het dier ook aanraken.
Na wat drinken en lekkers vertrok de hele groep naar de hei op zoek naar adders.
Het had net geregend en dat was jammer want adders houden niet van regen.
De kans was dan ook klein dat we een adder zouden zien. Marc waarschuwde duidelijk dat je een adder nooit moet proberen te pakken. Ze zijn tenslotte wel giftig.
Een van de studenten zette het meegenomen addervrouwtje weer uit.
De adder vond de belangstelling maar niets en verdween dan ook snel tussen het hoge gras. Onder begeleiding van de studenten gingen de kinderen in groepen de hei op.
Na een tijd vergeefs zoeken naar een adder vertrok de hele groep naar de bosvijver.
Dan maar op zoek naar padden. De padden waren er in overvloed te vinden, zo ook de snoeren paddendril.
De kinderen leerden hoe een pad op te pakken en vast te houden zonder het beestje te bezeren en hoe het verschil is te zien tussen mannetjes en vrouwtjes.
Al snel was het weer tijd om terug te gaan naar het infocentrum van Staatsbosbeheer. Niet iedereen had de voeten droog gehouden, maar dat mocht de pret niet drukken.
Marc en zijn studenten kregen een presentje aangeboden. Marc gaf aan dat, voor wie interesse heeft, de mogelijkheid bestaat om eens met hem op zoek te gaan naar de adder. Het was een gezellige en leerzame middag.