
Leerlingen van CSG Dingstede in Meppel presenteren donderdagmiddag hun oplossingen voor waterberging in het Reestdal aan het waterschap Reest en Wieden.
Na uitgebreid onderzoek hebben de scholieren zelf ontwerpen gemaakt, in de vorm van maquettes en overzichtskaarten.

De brugklassers havo/vwo van CSG Dingstede hebben de afgelopen acht weken aan het water-op-maat project gewerkt in het Technasium. Dit is een nieuw praktijkvak waarbij leerlingen zelf moeten onderzoeken en ontwerpen.
Voor deze opdracht hebben de leerlingen zelf op school, via de computer en met behulp van gebiedskaarten het gebied onderzocht. Daarnaast zijn zij met een projectleider en hydroloog van het waterschap op veldbezoek geweest in het Reestdal.
De opdracht: een water-op-maat project
Voor deze technasiumopdracht kropen de leerlingen in de huid van een hydroloog, werkzaam bij het waterschap Reest en Wieden. Ze kregen de opdracht onderzoek te doen naar de verdroging van de Reest en naar mogelijkheden voor extra waterberging in extreme situaties. Het waterschap vroeg hiervoor uitvoerbare oplossingen te bedenken. Daarnaast werd de leerlingen gevraagd een ontwerp te maken voor een vispassage in de Reest. In de toekomst moeten daarlangs vissen, amfibieën en otters kunnen migreren.
Eindpresentaties in het waterschapshuis
De leerlingen hebben voor hun eindpresentaties maquettes van een vispassage in de Reest ontworpen en overzichtskaarten gemaakt met oplossingen voor de verdrogingsproblematiek en mogelijkheden voor extra waterberging. De eindpresentaties worden beoordeeld door een jury bestaande uit een professional van het waterschap, jeugdwaterschapsbestuurder Aranka van Dalen (14 jaar) en twee docenten.
Technasium biedt kansen
Jeugdwaterschapsbestuurder Aranka van Dalen spreekt de leerlingen en docenten donderdagmiddag toe. Het nationale jeugdwaterschap wil deze wijze van samenwerking tussen scholen en het waterschap stimuleren. Hierdoor wordt het werk van de Nederlandse watersector meer zichtbaar binnen het middelbaar- en voortgezet onderwijs. "We hebben in Nederland zelf, in de toekomst ook goed opgeleide waterprofessionals nodig!" aldus de jonge waterbestuurder.