Error on line 141 of /home/online1x/public_html/dev/weblog-staphorst/staphorst/bundled-libs/Onyx/RSS.php: The specified file could not be opened. (#404)
Gebleken is dat de kwaliteit van het oppervlaktewater in midden- Zuidwest Drenthe en Noordwest Overijssel de afgelopen jaren aantoonbaar is verbeterd. Dit blijkt uit de onlangs opgestelde watersysteemrapportage van het waterschap Reest en Wieden. Deze verbetering is onder meer te danken aan optimalisatie van een aantal rioolwaterzuiverings-installaties en aanpassing van het landelijke mestbeleid.
Eens in de twee jaar stelt het waterschap Reest en Wieden een watersysteemrapportage op. Hierin staat informatie over ontwikkelingen in de ecologie van het watersysteem aan de hand van meetgegevens. Het bestuur van het waterschap gebruikt de resultaten uit deze rapportage om zijn watersysteembeheer en beleid op af te stemmen.
Effecten klimaatverandering duidelijk zichtbaar
De effecten van de klimaatverandering zijn inmiddels ook duidelijk zichtbaar in dit beheergebied. Dit blijkt vooral uit de verhoging van de gemiddelde oppervlaktewatertemperatuur in de afgelopen dertig jaar.
Reest en Wieden rapporteert dat dit gevolgen heeft voor het watersysteem. Hierbij gaat het onder meer over de kans op toename van meststoffen in het oppervlaktewater en het inspelen op de gevolgen van temperatuurverhoging in de zomermaanden.
Terugdringen fosfaat blijft aandachtspunt
Ondanks de gunstige ontwikkelingen, blijft het terugdringen van fosfaat in ons oppervlaktewater een belangrijk aandachtspunt. Het waterschap meldt dat dit met name geldt voor de wateren in Noordwest-Overijssel (boezemgebied).
IJsselmuiden - Op zaterdag 2 april vindt de 34ste editie van Kom in de Kas plaats. In 24 regio’s wordt jong en oud uitgenodigd om een kijkje achter het glas van de groene sector te komen nemen. Meer dan 200 potplanten, groenten- en snijbloemenkwekers zetten de deuren van hun kas open om bezoekers over de glastuinbouw te informeren en te verrassen. Deze sector staat bekend als één van de meest innovatieve ter wereld. Van Walking Plant Systems tot oogstrobots en het kweken van paarse asperges en gele tomaten, het is allemaal te zien tijdens Kom in de Kas, want in de kas kan alles.
Aardwarmte en modelvliegtuigen in IJsselmuiden
In IJsselmuiden zijn de kassen geopend op zaterdag 2 april van 10.00 tot 17.00 uur. Deze regio maakt binnenkort een innovatieve en duurzame sprong. Komend jaar zullen er namelijk door middel van een aardwarmteboring in de Koekoekspolder veel telers in staat zijn vrijwel CO2-vrij te produceren. Bezoekers kunnen zich hierover laten informeren. Verder kunnen veel plaatselijke producten geproefd worden en is er een demonstratie van modelvliegtuigen. Voor de kinderen is ook genoeg te doen: zo is er een bungeejumptrampoline en kan er paard worden gereden. Het betreft een compact gebied en bezoekers worden geadviseerd met de fiets te komen. Bekijk de deelnemende bedrijven op www.komindekas.nl.
Duurzaam en innovatief
De Nederlandse glastuinbouw is voortdurend in ontwikkeling. De automatisering, robotisering en technologie en de bijbehorende kennis die voor de Nederlandse tuinbouwproductiebedrijven zijn ontwikkeld, zijn wereldwijd toonaangevend en een belangrijk exportproduct op zich. Bovendien loopt deze sector voorop op het gebied van duurzaamheid. Genoeg reden om eens een kijkje in een van de Nederlandse kassen te nemen. Kom in de Kas is een van de grootste publieksevenementen van Nederland. Jaarlijks trekt het evenement meer dan 160.000 bezoekers.
Oestersmaak en poederkwast
Tijdens Kom in de Kas wordt het publiek uitgenodigd om de wondere wereld van de glastuinbouw te ervaren. Er kan volop bekeken, gevoeld, gehoord, geroken en geproefd worden. Voor jong en oud zijn er dingen te beleven. Zo kan men binnenlopen in een zee van bloemen bij diverse snijbloemenkwekers. Of honing proeven vers van de honingraat en rondspringen op een tomatenskippybal. Op innovatief gebied valt er ook veel te ontdekken: van miniplantjes met oestersmaak tot bijzondere poederkwasten en van een heuse cabriokas tot een discokas met kleurrijke ledverlichting.
Kom in de Kas wordt mogelijk gemaakt door het Productschap Tuinbouw, Rabobank en Interpolis.
Hasselt (Ov) - Ook dit jaar organiseert Staatsbosbeheer weer excursies naar de eendenkooi en de kievitsbloemen.
Vanaf het voormalige VVV-gebouw in Hasselt, Markt 1 vertrekt u om 10.00 uur met een huifkar richting de eendenkooi. Aldaar krijgt u, naast een rondleiding verzorgd door de kooiker, tevens uitleg over het vangen en ringen van vogels voor wetenschappelijk onderzoek. In de kooi bevindt zich ook een bijenstal. Daar zal de imker u alles vertellen over bijen, darren, nectar en honing.
Uw zelfmeegebrachte lunch kunt u om 12.00 uur gebruiken in het kooihuis. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Het kooihuis is ingericht met allerlei voorwerpen en wetenswaardigheden over het duistere en eeuwenoude beroep van eendenkooiker.
Na de lunch vertrekt u met de huifkar naar natuurgebied De Brommerd. Daar krijgt u een rondleiding verzorgd door de boswachter van Staatsbosbeheer langs honderdduizenden bloeiende wilde kievitsbloemen. Er is volop gelegenheid om dit uiterst zeldzame bolgewas van dichtbij te bekijken en te fotograferen.
Dit arrangement van eendenkooi en kievitsbloemen wordt georganiseerd op woensdag 20 april en op vrijdag 22 april. De kosten hiervan bedragen € 15,- per persoon.
Op donderdag 21 en zaterdag 23 april vertrekt de huifkar alleen naar de kievitsbloemen.
Zowel ’s morgens als ‘s middags is er een excursie naar De Brommerd. Het vertrek ’s morgens is om 10.00 uur en ’s middags om 13.30 uur. De kosten van deze excursie bedragen € 10,-.
Reserveringen kunt u boeken bij het bezoekerscentrum De Weerribben van Staatsbosbeheer telefoonnummer 0561-477272.
Op maandag 4 april 2011 is er een ledencontactvergadering van Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst e.o.” bij KroKo MultiPunt aan de Heerenweg 42 in IJhorst.
Na het huishoudelijk gedeelte en de pauze zal om ± 21.00 uur Bertil Zoer, medewerker van Stichting het Drents Landschap en mede-auteur van het Handboek van het Drentse Landschap, een presentatie geven over bevers in Drenthe. Hij is zeer nauw betrokken bij het project van de Landschappen Groningen en Drenthe, waarbij in 2008 en 2009 17 bevers zijn uitgezet langs de Hunze en het Zuidlaardermeer. Zoer zal ons alles komen vertellen over hoe dat is gegaan en wat de resultaten zijn.
Iedereen is van harte welkom.
Op zaterdag 19 maart 2011 is er weer heel veel vuil opgehaald uit Boswachterij Staphorst. Wethouder Talen deed het openingswoord en hij maakte er een soort competitie van voor de 40 kinderen en 15 volwassenen. Voor degene die de meest aparte of ludieke vondst deed, werd een boek beschikbaar gesteld. Dat is “gewonnen” door Aniek Tippe en Ilona Hulst en zij worden door de gemeente uitgenodigd voor de overhandiging. Ze hadden een opgezette buizerd, op een blokje hout, gevonden. Ondanks de aanwezigheid van vele vogels in het bos vond iemand het nodig om er nog een opgezet exemplaar aan toe te voegen.
Deze dag werd georganiseerd door Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst e.o.”, in samenwerking met Staatsbosbeheer en gesponsord door de gemeente Staphorst. Daardoor kon er ook weer gezorgd worden voor lekkere broodjes met drinken.
Iedereen wordt heel erg bedankt voor de inzet. Vooral de kinderen, die deze dag zo hard gewerkt hebben, worden natuurlijk in het bijzonder bedankt, want zonder hen was deze dag niet mogelijk geweest.
Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen in Staphorst trokken vandaag massaal per fietsmobiel naar het Staatsbos . In een kaal gezaagd stuk van het bos mochten ze nieuwe wintereiken planten.
Via een speurtocht werd de plantplaats door de kinderen gevonden. Wethouder Klaas Brand was ook van de partij om samen met de kinderen een boom te planten.
Jaco Hoeve heeft 16 foto's verwerkt in de bovenstaande foto die pas eigenlijk goed tot zijn recht komt op een heel breed beeldscherm of beamer. Met een klik op de foto krijgt u het grote formaat in een nieuw venster of tabblad.
Punthorst - Tijdens de derde editie van de grote zwerfafvalweek ‘Natuurlijk Schoon’ van 12 tot en met 19 maart hebben leerlingen van het Agnietencollege uit Nieuwleusen ook hun steentje bijgedragen. Afgelopen week zijn ze druk bezig geweest met het opruimen van zwerfvuil in de boswachterij Staphorst van Staatsbosbeheer.
De leerlingen deden dit in het kader van een maatschappelijke stage met als onderwerp “de leefomgeving”. Gewapend met handschoenen, vuilniszakken en grijpers hebben ze de omgeving van de recreatievijver De Zwarte Dennen opgeruimd. In kleine groepjes trokken ze door het bos, waar ze hun vuilniszakken al snel vulden met het vele zwerfvuil. Al het gevonden afval werd verzameld op het schoolplein, alwaar de actie werd afgesloten.
Woensdagmiddag kwam er een groepje kinderen om de handen uit de mouwen te steken bij de Veldschuur “Bid en Werk” in Rouveen. De Jonge Maatjes zijn kinderen die een keer per maand hun vrije woensdagmiddag besteden als vrijwilliger bij de Veldschuur. Zij hebben het zwerfvuil opgeruimd dat rondom de Veldschuur lag. Dankzij deze jonge vrijwilligers oogt het bij de veldschuur weer een stuk schoner.
Deze actie werd georganiseerd door het afvalverwerkingsbedrijf ROVA uit Zwolle. De organisatoren hopen hiermee mensen en in het bijzonder schoolkinderen ertoe te bewegen bewust om te gaan met afval. Zodat iedereen in het vervolg zijn of haar rommel in de vuilnisbak gooit in plaats van op straat of in de natuur.
Op zaterdag 19 maart 2011 wordt om 9.00 uur door wethouder J. Talen het startschot gegeven voor de jaarlijkse schoonmaakdag in Boswachterij Staphorst bij de inforuimte van Staatsbosbeheer aan de Vijverweg 5 in Punthorst. Ook zal hij komen helpen om het bos weer afvalvrij te maken. In het kader van NL Doet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland, komen ook drie medewerkers van Rabobank Staphorst meehelpen als begeleider van een groep jeugd. Dit is een landelijke schoonmaakdag, die in Staphorst georganiseerd wordt door Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst e.o.”, in samenwerking met Staatsbosbeheer en de gemeente Staphorst. Vooral de jeugdleden van Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst e.o.” zullen actief meehelpen bij deze schoonmaakactie in de boswachterij. Maar alle jeugd van 9 jaar en ouder mag komen helpen. Ook volwassenen, die deze jonge mensen willen begeleiden, zijn van harte welkom.
Het is de bedoeling om de boswachterij Staphorst en omgeving te ontdoen van afval, wat altijd weer wordt achtergelaten, of soms doelbewust gestort wordt.
Grijpers om het afval te verzamelen, handschoenen en veiligheidshesjes van Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst e.o.” zijn aanwezig. Na afloop om ongeveer 12.30 uur is er voor iedereen broodjes en drinken. We hopen op een grote opkomst van kinderen EN volwassenen.
Voor informatie: Evert Rolleman, tel. 0522-442549.
Punthorst - Zoals ieder jaar worden er ook dit jaar tijdens de Nationale Boomfeestdag 23 maart 's morgens weer boompjes geplant door basisschoolkinderen uit de gemeente Staphorst bij Staatsbosbeheer.
Zo'n 260 leerlingen uit de groepen 7 en 8 gaan plusminus 5oo wintereiken planten in een bosvak langs de Vijverweg. Medewerkers en vrijwilligers van Staatsbosbeheer zullen daarbij helpen. Eerst moet er natuurlijk met de schep een gat gegraven worden. Niet te diep, maar ook niet te ondiep, maar dat is de Staphorster jeugd wel toevertrouwd.
Letterzetterkever
In het betreffende fijnsparrenvak waren een groot aantal bomen aangevreten door de larven van de letterzetterkever. Deze bomen zijn geoogst en afgevoerd. De kapvlakte wordt door de jeugd ingeplant met 500 wintereiken.
De kinderen komen allemaal per fiets aan bij de kiosk van de zwemplas de Zwarte Dennen. Daar worden ze toegesproken door een medewerker van de gemeente Staphorst. De gemeente is tijdens de Boomfeestdag al jaren de trouwe partner van Staatsbosbeheer.
Via een speurtocht komen de kinderen aan bij de plantplek.
Om 10.00 uur gaat wethouder Klaas Brand samen met de kinderen ook een boom planten.
Hopelijk draagt het planten van een boom bij aan het natuurbewust zijn van de jeugd.
Tijdens de jaarlijkse Algemene ledenvergadering op maandag 7 maart heeft Harry van Wijk, vrijwilliger bij Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst e.o.” de Gouden Zwarte Mees ontvangen van voorzitter Jan Vos. Alleen vrijwilligers die zich gedurende vele jaren op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de vereniging krijgen, als blijk van waardering, de Gouden Zwarte Mees opgespeld. Van Wijk valt zeker in die categorie, want hij is vele jaren secretaris geweest, nog steeds bestuurslid, is al jarenlang als ringer en nestkastcontroleur actief, helpt vrijwel altijd mee bij schoonmaakdagen, heidezuiveringen of andere activiteiten. Een welverdiende ontvanger van de Gouden Zwarte Mees!! Hopelijk zal hij Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst e.o.” nog vele jaren helpen met zijn inzet.
NL DOET ook in de Veldschuur
In de Veldschuur worden op vrijdag 18 maart de handen weer uit de mouwen gestoken en gaan ze weer klussen op het erf. Om 09.00 uur gaan ze van start en u mag meehelpen. NL DOET is de grootste vrijwilligersactie van Nederland en stimuleert iedereen om op 18 en 19 maart 2011 de handen te laten wapperen. Doet u ook mee?
In de jonge bongerd zijn diverse werkzaamheden te doen: boomspiegels verzorgen, grond aanvoeren, palen verwijderen, straatwerk, kanten schonen, bruggetjes onderhouden.
Wie komt ze helpen op de NL DOET dag?
Tuincoördinator gezocht
Afgelopen week zijn een aantal vrijwilligers weer aan de slag gegaan in de tuin bij de Veldschuur.
De hoogstamfruitbomen zijn weer gesnoeid en de komende weken worden de boomspiegels weer onderhanden genomen.
Maar het onbreekt de veldschuurploeg helaas aan een tuincoördinator!
De Veldschuur is dus per direct op zoek naar een tuincoördinator voor tuin- en erfklussen rondom de Veldschuur.
De werkzaamheden bestaan uit het coördineren van erf- en tuinklussen op en rondom het erf van informatiecentrum de Veldschuur
Ze zijn op zoek naar een enthousiast iemand met groen organisatietalent die aan de hand van een jaarplanning de erf- en tuinploeg wil aansturen.
Zoekt u fijn vrijwilligerswerk met een goede sfeer, kom dan eens vrijblijvend kijken en praten.
Zaterdagmiddag 12 maart a.s. organiseert de Jeugdwerkgroep “Weer of geen weer” van Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst e.o.” een middag, waarbij de jeugd op stap gaat met de boswachter. Johan Dammers gaat vertellen over bomen, planten en alles wat we nog meer tegenkomen. De aanvang is om 14.00 uur en de plaats is de inforuimte van Staatsbosbeheer, Vijverweg 5 in Punthorst.
Opgave is niet nodig. Voor informatie: mw. H. Vos-Tuin, tel. 0522-441858 of h.vos@natuurbeschermingsvereniging.nl.
Voor leden is dit gratis, niet-leden betalen € 1,--.