Error on line 141 of /home/online1x/public_html/dev/weblog-staphorst/staphorst/bundled-libs/Onyx/RSS.php: The specified file could not be opened. (#404)
Sinds vorige week zijn er op verschillende plekken in het Staphorsterveld nesten van wulpen en andere weidevogels gevonden. Vrijwilligers, in samenwerking met Agrarische Natuurvereniging “Horst en Maten”, zoeken de nesten op. In overleg met de landeigenaar worden de nesten gemarkeerd zodat ze bij werkzaamheden op het land worden gespaard en de vogels ongestoord kunnen broeden.
Het Staphorsterveld is uniek in Nederland door het voorkomen van grote aantallen wulpen. Nergens broeden er zoveel als in de veenpolder tussen Staphorst, Hasselt en Rouveen. Vorig jaar zijn er maar liefst 80 wulpennesten gevonden, in 2010 zelfs meer dan 100. Ook nesten van grutto’s, wulpen, scholeksters, slobeenden en tureluurs werden beschermd.
De ANV probeert d.m.v. overeenkomsten met boeren extra bescherming voor weidevogels te realiseren.
Zo wordt er op ongeveer 200 hectare later gemaaid om de jonge weidevogels ongestoord te kunnen laten opgroeien.
Door een goede samenwerking tussen boeren, vrijwilligers en de ANV worden er zo jaarlijks vele nesten gespaard van weidevogels. Deze extra bescherming is hard nodig, want het gaat niet goed met de weidevogels in Nederland. Sinds 1994 is door allerlei oorzaken het aantal weidevogels afgenomen met 55 procent.
Bent u geïnteresseerd in weidevogels en wilt u meehelpen de prachtige wulpen te beschermen, neem dan contact op met Peter van den Brandhof (brandhof@natuurenplatteland.nl of 06-21876522)
Momenteel wordt er in het Staphorster bos (J.J. Gorterlaan en de Vijverweg) hard gewerkt aan de aanleg van wildafrasteringen en tunnels onder de wegen door om zo het kleine wild veilig over te laten steken. Met de huidige mobiliteit van de mensheid is dat geen overbodige luxe. De dassen bijvoorbeeld moeten veel wegen oversteken voordat ze hun foerageergebied kunnen bereiken vanuit de burcht. We weten niet of deze tunnels specifiek daarvoor aangelegd worden.
Als een magneet trekt de boswachterij Staphorst dieren aan. Vossen, reeën, dassen, roofvogels; veel beter dan hier, temidden van de gevarieerde bossen, de heide en de vennen kunnen ze het niet krijgen.
Wist u dat de bossen bij Staphorst tussen 1930 en 1940 zijn aangelegd door werklozen uit het westen van het land. Vanwege de economische crisis in die tijd werden zij ingezet in werkverschaffingsprojecten. Boswachterij Staphorst was vooral gericht op houtproductie.
Op maandag 2 april 2012 is de maandelijkse ledencontactvergadering van Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst e.o.” bij KroKo MultiPunt aan de Heerenweg 42 in IJhorst, die begint om 20.00 uur.
Na de pauze om ± 21.00 uur komt Aaldrik Pot een lezing geven over marterachtigen. Aan de hand van mooie beelden gaat hij in op de leefomstandigheden van deze prachtige, kleine roofdieren. Maar deze soort heeft ook een keerzijde: het is een meester in het plunderen van onbeschermde nestkasten en ook menig huisbewoner wordt tot wanhoop gedreven, waneer een paartje steenmarters op de zolder bivakkeert. Pot is beheerder bij Staatsbosbeheer in de regio Noord-Drenthe een veel-gevraagd deskundige op het terrein van de zoogdieren. Iedereen is welkom.
IJHORST - Na 2 weken bikkelen en klussen hebben we het voor elkaar, op het belevingspad in Staphorst is er door de mannen van eXped een heus kabouter pad voor de aller kleinsten gemaakt. Kabouter palen met rode neuzen en punt mutsen markeren de route en op deze route wonen allerlei kabouters hoog in de bomen, een kabouter trein, mini wasgoed aan de waslijn en onderweg is er een kabouter werkplaats, waar de kinderen met schijven kunnen spelen en met takken een hut kunnen bouwen. Dus even niks te doen? op naar het bos!
Op 28 maart 2012 gaat de Plantenwerkgroep van Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst e.o.” weer op zoek naar de Wilde Narcis. De vertrekplaats zal niet vanaf de markt in Staphorst zijn, zoals eerder vermeld, maar vanaf de Pr. Mauritsschool, Gemeenteweg 326 A te Staphorst. Het tijdstip blijft 9.30 uur. Iedereen (ook niet-leden) mag aan deze zoektocht deelnemen.
Kunt u niet mee, maar weet u wel Wilde narcissen te staan, geef dit dan a.u.b. aan ons door met de exacte groeiplaats (adres), het liefst per e-mail. Dit geldt ook voor groeiplaatsen in IJhorst en Lankhorst. De coördinator van de plantenwerkgroep is Jan Paasman, Iepenlaan 7 te Balkbrug; tel.nr. 0523-657371; e-mail: plantenwerkgroep@home.nl
Zie ook het artikel op www.natuurbeschermingsvereniging.nl.
Zaterdag 7 april a.s. organiseert de jeugdwerkgroep van Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst e.o.” een bezoek aan het ooievaarsbuitenstation de Lokkerij.
De heer Koopman, beheerder van het buitenstation, zal een rondleiding verzorgen. De aanvang is 14.00 uur en er wordt verzameld bij de Reestbrug achter restaurant Het Vergulde Ros aan de Gemeenteweg 392 in Halfweg.
Opgave uiterlijk 28 maart bij: h.vos@natuurbeschermingsvereniging.nl, tel.nr. 0522-441858 of m.vdberg@natuurbeschermingsvereniging.nl., tel.nr: 0522-443224.
Voor leden is deze activiteit gratis, niet-leden betalen € 1.
Op het stukje "Lentekriebels, doet u mee?" zijn vanuit Staphorst geen reacties gekomen. Wel hebben we een mooie fotocollage van Jaco Hoeve ontvangen. Volgens Jaco is dit het echte lentegevoel in Staphorst. Bedankt.
Zelf hebben we nog een foto gemaakt van knotwilgen bij Hamingen, geknot en wel, klaar om uit te lopen.
Foto: Alja
Op weblog Rouveen kwamen 3 inzendingen binnen, als u deze wilt zien, klik dan hier.
Punthorst – Woensdagmorgen werd er in de boswachterij Staphorst weer de jaarlijkse Boomfeestdag gevierd.
291 leerlingen van de groepen zeven en acht van alle basisscholen in de gemeente Staphorst kwamen naar het Staatsbos om daar 600 eikjes te planten achter het witte huis aan de Vijverweg.
Traditiegetrouw op de fiets, behalve de kinderen van de “Iekmulder” uit IJhorst. Zij kwamen met de benenwagen. Op deze manier knoopten zij twee acties aan elkaar. Naast de Boomfeestdag deden zij ook mee aan de landelijke actie “Wandelen voor water”. Met een rugzak met 6 liter water op de rug liepen ze van school naar de boswachterij om daar elk twee boompjes te planten. Een prestatie van formaat!
Met deze actie lopen de kinderen geld bijeen voor drinkwaterprojecten in Afrika.
Medewerkers van de gemeente Staphorst, die al jaren samen met Staatsbosbeheer de Boomfeestdag organiseren, zorgden weer voor de catering. De chocolademelk en de speculaaskoeken, gesponsord door de melkfabriek CZ te Rouveen, vonden gretig aftrek.
Trouwe vrijwilligers van Staatsbosbeheer zorgden er, samen met wethouder Klaas Brand voor, dat de eikjes keurig op een rij, op twee meter van elkaar in de grond kwamen. De van Landschap Overijssel in bruikleen gekregen plantscheppen waren daarbij onontbeerlijk.
Goed gereedschap is het halve werk.
Het concept Boomfeestdag bestaat al tientallen jaren en werkt nog steeds perfect.
PUNTHORST – Op woensdag 21 maart aanstaande vindt de jaarlijkse Nationale Boomfeestdag plaats. Alle tien scholen in de gemeente Staphorst doen mee; in totaal 290 kinderen. De kinderen lopen onder andere een boswandeling en planten, samen met wethouder Brand, ieder twee eiken. Thema dit jaar is ‘Bomen beleven’. Gedachte daarachter is de belevingswaarde van bomen; ze roepen emotie op.
De kinderen worden ’s ochtends vanaf 09.00 uur ontvangen aan de Vijverweg 5 in Punthorst (de schuur van Exped). Na ontvangst en een welkomstwoord gaan de kinderen in groepjes het bos in en lopen ze de rode route (3 1⁄2 km). Tijdens het lopen van de route moeten ze vragenlijsten invullen over de natuur en verschillende opdrachten doen. De vragenlijsten worden na de wandeling ingeleverd en per school krijgt de leerling met de meest goede vragen een leuke prijs.
Na de wandeling, rond 10.30 uur, planten de kinderen ieder twee eiken aan de overkant van de schuur van Exped. Als herinnering aan de Boomfeestdag krijgen alle kinderen een kleine attentie.
Vanmorgen werd door burgemeester Joop Alssema het startschot gegeven in het Staphorster bos. Op zijn startschot gingen alle aanwezige kinderen en begeleiders aan de gang om het bos schoon te maken. Ieder jaar weer is dit een terugkomend karwei dat door de vrijwilligers met veel plezier gedaan wordt. Ongelooflijk veel rotzooi wordt er elk jaar weer verzameld. Soms lijkt het bos wel een vuilnisbelt. Natuurbeschermingsvereniging Staphorst IJhorst en omstreken is de organisator achter deze klus, samen met Staatsbosbeheer en gemeente Staphorst.
Foto's: Ton Valk, bedankt ! Kijk ook eens op mijn site: www.tvalk.nl
Je voelt het, je ruikt het, je ziet het, je hoort het; de lente is in aantocht. Mensen zitten weer in tuinen te wroeten, tuincentra proppen dagelijks je brievenbus vol met aanbiedingen en overal schieten de mooiste kleuren uit de grond. Op ons ritje naar een winkel per vélocipède troffen we wat jeugdige schaapjes aan die onder het toeziend oog van de ouderen alle hoeken van de wei aan het verkennen waren en dat op een schaapachtige wijze.
Bij de Veldschuur zijn vandaag de vrijwilligers samen met de mensen die een keer mee willen helpen aan de slag gegaan met het tuinwerk. Er waren diverse klussen in en rondom tuin en erf, snoei en zaagwerk, boomspiegels verzorgen en wilgenvlechtwerk. Dit alles in het kader van NLdoet, een mooi initiatief om iedereen vrijwillig te betrekken bij tal van organisaties en projecten die alleen op deze manier te bekostigen/volbrengen zijn.
Foto's: Jan Koldewijn, bedankt!
Meer foto's na een klik op de link hieronder.
Genne - Afgelopen maandagmiddag trof een medewerker van Staatsbosbeheer twee honden aan in een afgesloten natuurreservaat bij havezate De Doorn.
De honden deden zich tegoed aan een reeënkadaver. Een van de honden ging ervandoor. De andere liet zich gemakkelijk vangen. Na overleg met de politie is deze met de dierenambulance (06-25239569) afgevoerd naar een asiel.
Omdat het gebied zeer kwetsbaar is voor verstoring is het uit den boze dat hier honden rond lopen. Aanwezige reeën en hazen kunnen, met alle gevolgen van dien, worden opgejaagd naar de openbare wegen. Ook is het nu de tijd van terugkerende weidevogels uit de overwinteringsgebieden. Ze kiezen de uiterwaarden uit om, na een lange reis, weer op krachten te komen. Sommigen zoeken er een plekje voor een nest.
Tevens bestaat de kans dat honden de Neospora-parasiet in het gebied brengen. Deze parasiet kan via hondenontlasting in het gras terecht komen.
Neospora kan bij drachtige runderen spontane abortus veroorzaken.
Er is Staatsbosbeheer daarom alles aan gelegen om de rust in het gebied te handhaven.
Afgelopen zaterdag werd er volop wilg gevlochten in de Veldschuur.
Onder toeziend oog van ervaren vlechters kon men diverse gebruiksartikelen vlechten.
In 2011 heeft de Plantenwerkgroep van Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst e.o.” vastgesteld, dat de Wilde narcis nog (plaatselijk veel) voorkomt in Rouveen en Staphorst; zie de rode stippen op de kaart.
Klik = Groot
De wilde vorm van de Narcis (Narcissus pseudonarcissus) is één van de zeldzaamste soorten van de Nederlandse flora. Ze komt nog maar op een paar oorspronkelijke groeiplaatsen voor, het meest nog in Zuid-Limburg. Daar zijn de laatste jaren, dankzij gericht onderzoek, weer verschillende groeiplaatsen herontdekt. Vroeger moet deze Narcis in Drenthe en aangrenzend Friesland en Overijssel behoorlijk algemeen zijn geweest.
In 1939 trok het voorkomen van Wilde narcissen in de boerentuinen van Drenthe de aandacht van de bioloog Beijerinck. Hij trof ze vooral aan op erven en in boomgaarden van een aantal streekdorpen in Zuidwest Drenthe en aangrenzend Friesland. Beijerinck veronderstelde dat de Wilde narcis oorspronkelijk inheems was in de beekdalen en daarvandaan in cultuur was genomen.
De wilde vorm is lastig te onderscheiden van de tuinvormen. Beijerinck geeft een helder signalement: ‘Deze tijlozen hebben min of meer knikkende of zijwaarts afstaande bloemen van 5-6 centimeter in diameter, waarvan de kroonslippen veelal iets lichter geel getint zijn dan de dooiergele bijkroon of trompet, die ongeveer even lang is als de kroonslippen. De bloemen steken niet of weinig boven de blauwgroene, smal lintvormige, 0.5 – 1.5 centimeter brede bladeren uit. De planten zijn duidelijk kleiner dan die der gekweekte en later bloeiende trompetnarcissen’.
Rouveen 2011:
Rouveen 2011:
Staphorst 2011, uitgebloeid (o.a. rechtsonder):
Foto’s: Jan Paasman
De laatste jaren neemt het voorkomen af door o.a. het moderniseren van tuinen. Het aantal gekweekte soorten neemt toe ten koste van de oorspronkelijke Wilde narcis. Als Plantenwerkgroep willen we dit graag veranderen en daarom deze groeiplaatsen allereerst in kaart brengen. Daartoe gaan wij net als vorig jaar enkele woensdagmorgens op de fiets op pad.
De start is steeds om 9.30 uur vanaf de markt in Staphorst. Wanneer doen wij dat?
Op de woensdagen 21 maart en 28 maart 2012.
Iedereen (ook niet-leden) mag (mogen) aan deze zoektocht deelnemen.
Kunt u niet mee, maar weet u wel Wilde narcissen te staan, geef dit dan a.u.b. aan ons door met de exacte groeiplaats (adres), het liefst per e-mail. Dit geldt ook voor groeiplaatsen in IJhorst en Lankhorst.
Plantenwerkgroep van de Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst en Omstreken”
Herman van Arnhem Venneland 3 Staphorst tel. 0522-46 15 24 of
Harm Bloemhof Sparrenlaan 7 IJhorst tel. 0522-44 22 55 of
Coördinator Jan Paasman Iepenlaan 7 Balkbrug tel. 0523-65 73 71 e-mail: plantenwerkgroep@home.nl
Of u het nu leuk vindt of niet, deze maand begint de lente weer. De voorbodes van de lente laten zich al zien in de vorm van sneeuwklokjes, krokussen, katjes aan de bomen, mensen die al weer druk in de tuin aan het wroeten zijn om de tuin klaar te maken voor de lente… Wat geeft u dat heerlijke lentegevoel?
Op 21 maart willen wij foto’s van inzenders plaatsen over hun lentegevoel. Tot en met 20 maart kunt u uw foto mailen naar: info@weblog-staphorst.nl.
Vermeldt u bij uw foto uw naam, de straat waar de foto is gemaakt en wanneer de foto is gemaakt.
De foto moet in 2012 gemaakt zijn, anders is er geen lol aan. Ook moet de foto in Staphorst gemaakt zijn, waarbij het mooi is als er nog een stukje herkenbaar is van de omgeving.
Dus laat u inspireren door de lente en ga op pad met uw camera.
Met behulp van diverse materialen, verzameld in een 'natuurkoffer' worden (dementerende) ouderen in contact te brengen met de natuur. De groep ouderen waar om gericht wordt woont in verzorgings- of verpleeghuizen. Deze ouderen zijn niet in staat er zelfstandig op uit te gaan. Met de werkwijze van Groen voor Ouderen wordt een stukje natuur naar ze toegebracht. Tevens is de gedachte dat op deze manier contact gemaakt kan worden met de (dementerende) ouderen. Jan Westera, de bedenker die regelmatig in Eendenkooi Haasjes te vinden is was op bezoek bij koffietijd. Kijk maar mee:
Op zaterdag 17 maart 2012 wordt om 9.00 uur door burgemeester Alssema van Staphorst het startschot gegeven voor de jaarlijkse schoonmaakdag in Boswachterij Staphorst bij de inforuimte van Staatsbosbeheer aan de Vijverweg 5 in Punthorst.
Deze schoonmaakdag wordt in Staphorst georganiseerd door Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst e.o.”, in samenwerking met Staatsbosbeheer en de gemeente Staphorst. Vooral de jeugdleden van Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst e.o.” zullen actief meehelpen bij deze schoonmaakactie in de boswachterij. Maar alle jeugd van 9 jaar en ouder mag komen helpen. Ook zijn hierbij veel volwassenen, die deze jonge mensen willen begeleiden, van harte welkom.
Het is de bedoeling om in de boswachterij Staphorst en omgeving alle afval op te ruimen.
Alle benodigde materialen en ook veiligheidshesjes van Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst e.o.” zijn aanwezig. Na afloop om ongeveer 12.00 uur zijn er voor iedereen weer lekkere broodjes met drinken. We hopen op een grote opkomst van kinderen EN vooral ook volwassenen.
Voor informatie: Evert Rolleman, tel. 0522-442549.
Zaterdag 10 maart a.s. organiseert de Jeugdwerkgroep “Weer of geen weer” van de Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst e.o.” een middag over de egel.
Mevrouw Geselschap van de egelopvang in Havelte komt de jeugd van alles vertellen over de egel en over de opvang van zieke of gewonde egels.
Opgave is niet nodig en voor leden is deze middag gratis, maar voor niet-leden zijn de kosten € 1,--.
Het begint om 14.00 uur bij de inforuimte van Staatsbosbeheer aan de Vijverweg 5 in Punthorst. Voor informatie: mw. H. Vos-Tuin, tel. 0522-441858 of h.vos@natuurbeschermingsvereniging.nl.
STAPHORST - Op woensdag 7 maart aanstaande vindt in het gemeentehuis in Staphorst een Woningmarkt plaats met het thema ‘duurzaam en betaalbaar wonen’. Het belooft een aantrekkelijke markt te worden voor iedereen die op zoek is naar een betaalbare en duurzame(re) woning. Bezoekers kunnen kennismaken met het laatste woningaanbod in de gemeente Staphorst en zich laten informeren over de mogelijkheden op het gebied van energiebesparing in woningen.
Bezoekers kunnen zich op 7 maart tussen 16.00 en 21.00 uur uitgebreid laten informeren over het laatste woningaanbod (zowel nieuwbouw als bestaande bouw) in de kernen Staphorst, Rouveen en IJhorst. Onder andere ontwikkelaars, woningcorporaties, makelaars, bouw- en woonbedrijven en de gemeente zullen het publiek volop van informatie voorzien. Ook is het mogelijk om de (financiële) mogelijkheden in kaart te laten brengen.
Naast het actuele woningaanbod zijn dit jaar ook bedrijven aanwezig die alles kunnen vertellen over de toepassing van duurzame, energiebesparende technieken in nieuwe en bestaande woningbouw. Speciale aandacht is er voor het project ‘Duurzaam genieten’ waarin zonne-energie centraal staat. De gemeente wil het verduurzamen van woningen binnenkort gaan stimuleren. Daar is eveneens informatie over te verkrijgen.
Vanwege diverse particuliere woningbouwinitiatieven biedt de gemeente tijdens de Woningmarkt tevens twee lezingen aan over Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), waaronder de subsidiemogelijkheden. De lezingen vinden plaats om 16.30 uur en om 19.00 uur en zijn in de raadszaal van het gemeentehuis. In het bijzonder de mensen die zich voor een kavel in Rouveen-West Fase IV hebben ingeschreven, worden uitgenodigd om één van de lezingen bij te wonen.