Meer verantwoordelijkheid voor natuurgebied in de streek
HASSELT - Het beheer van het Staphorsterveld gaat in de toekomst anders. Boeren in en rond het gebied gaan op termijn 1000 hectare natuur van Staatsbosbeheer beheren tussen Zwolle en Meppel. Agrarische Natuurvereniging Horst en Maten (ANV) en Staatsbosbeheer hebben deze nieuwe samenwerking vandaag met bestuurders van betrokken instanties bezegeld. De samenwerking opent de deur naar een kostenefficiënt beheer waarbij de natuurdoelen zijn gewaarborgd en de mogelijkheden voor de boeren zijn geoptimaliseerd. Door een andere betrokkenheid van de streek ontstaat bovendien ruimte voor innovaties.
Lokale boeren treden via de vereniging als gelijkwaardige partners van Staatsbosbeheer op. Via deze samenwerkingsconstructie starten in januari de eerste boeren. Geleidelijk aan neemt het areaal van de vereniging toe tot 1.000 ha in de gebieden Olde Maten en Veerslootlanden. Piet Winterman regiodirecteur Staatsbosbeheer: ‘In deze samenwerking vullen we elkaar aan, als partners in de streek.’
Win-win situatie
Een mooi toekomstbeeld: agrarische ondernemers die binnen een termijn van enkele jaren hun bedrijfsvoering kunnen uitbreiden met het beheer van maar liefst duizend hectare natuur in hun directe omgeving. Nog niet eerder werkte Staatsbosbeheer op zo'n grote schaal samen met lokale boeren. Staatsbosbeheer kan zich als eigenaar van het gebied concentreren op het voeren van de regie en brengt kennis in van dit natuurgebied dat binnen de Ecologische Hoofdstructuur ligt, terwijl zij kan vertrouwen op de lokale kennis en kunde van de boeren in het Staphorsterveld. Andersom biedt de samenwerking de boeren, verenigd binnen de ANV, meer bestaanszekerheid in dit natuurgebied en de mogelijkheid om hun bedrijfsactiviteiten uit te breiden met natuurbeheer. Zo wordt er samen gewerkt aan een economisch en ecologisch gezonde toekomst van het Staphorsterveld.
Concrete stappen
De samenwerking start in 2013. Staatsbosbeheer en ANV Horst en Maten hebben de afspraken over financiën en natuurbeheer voor alle betrokken partijen vastgelegd in een gezamenlijk beheerplan. In eerste instantie wordt ruim 50 ha grond door acht pachters beheerd. Zij voldoen aan de pachtvoorwaarden en pachten grond via de ANV. Het betreft gebieden met weidevogels, bloemrijk grasland en boksloten. Stap voor stap neemt het areaal van de ANV toe tot 1000 ha. Staatsbosbeheer beheert eerst nog moeilijk te beheren natuur als drassig blauwgrasland en moeras. Staatsbosbeheer zet de kaders uit voor het beheer en ondertussen wordt de nodige kennis overgedragen zodat de boeren in de regio dit beheer later zelf op zich kunnen nemen. Vanaf 2014 regelt de vereniging namens Staatsbosbeheer de ingebruikgeving van alle pachtgronden. Dan is ook de herinrichting van de natuurgebieden Veerslootlanden en Olde Maten afgerond.
De ANV treedt op als belangenbehartiger van de individuele boeren en ziet er op toe dat het beheer aan de kwaliteitseisen blijft voldoen. Staatsbosbeheer blijf actief in het gebied als partner van de vereniging en aanspreekpunt voor publiek en professionals. Het districtskantoor gaat dan ook in januari zich vestigen in de Veldschuur Bid en Werk te Rouveen.
Staphorsterveld
Staphorsterveld ligt rond Hasselt tussen Zwolle en Meppel. Onder het natuurgebied vallen Olde Maten, Veerslootlanden, Stadsgaten Hasselt en Westoevers. De natuurgebieden die boeren gaan beheren in Staphorsterveld zijn Olde Maten en Veerslootlanden. Deze gebieden worden momenteel heringericht en zal natter worden met een eigen waterhuishouding. In de toekomst vormt het gebied samen met Weerribben-Wieden het grootste aaneengesloten laagveengebied van Nederland.