Het vliegend hert is een van de spectaculairste en grootste insecten in Europa. Het mannetje kan zo’n 8 centimeter groot worden, waarbij met name de grote gewei-vormige kaken zeer opvallen. Het vliegend hert is zeldzaam in Nederland en is in Europa wettelijk beschermd. De larven leven van door schimmels aangetast ondergronds eikenhout. De volwassen dieren zijn vaak te vinden op eikenstammen bij bloedende wondjes waar ze van het sap drinken.
Voorkomen
Het vliegend hert is zeldzaam geworden in Nederland en is alleen nog bekend uit 5 leefgebieden. Dat de soort soms lange tijd onopgemerkt kan blijven blijkt wel uit het recent ontdekte leefgebied in midden Limburg. Vroeger kwam het vliegend hert op verschillende plekken in Overijssel voor; op de Sallandse heuvelrug, in Enschede en rond het dorpje Mander. Tegenwoordig is deze laatste nog de enige plek waar het vliegend hert voorkomt in Overijssel en tevens het kleinste van de leefgebieden in Nederland. Om het vliegend hert te behouden is er in 2009 een beheerplan opgesteld en zijn er jaarlijks maatregelen uitgevoerd.
We zijn nu 5 jaar verder en willen heel graag weten of al deze maatregelen inmiddels zijn vruchten beginnen af te werpen, en het vliegend hert zich begint uit te breiden in de omgeving. Om die renden doen we een oproep om waarnemingen van het vliegend hert door te geven.
Oproep
Hierbij willen wij een ieder oproepen om waarnemingen van het vliegend hert door te geven, het liefst voorzien van een foto. De gegevens die we in ieder geval graag ontvangen zijn:
het geslacht;
het aantal individuen;
de datum;
een zo nauwkeurig mogelijk omschreven vindplaats.
Ook aantekeningen over het gedrag zijn zeer welkom. Vergeet niet uw naam en e-mailadres of telefoonnummer te vermelden, zodat eventuele details nagevraagd kunnen worden. Oude waarnemingen zijn uiteraard ook welkom.
De waarnemingen kunnen ingevoerd worden op waarneming.nl of per e-mail gestuurd worden naar:
eis@naturalis.nl. Per post kan naar: EIS-Nederland, Antwoordnummer 10430, 2300 WB Leiden (geen postzegel nodig).