Als Veldschuur doen we hier ook dit jaar weer aan mee, en houden we deze avond op vrijdag 27 juni, op het terrein van de Veldschuur. We hebben de langste dag dan net achter de rug, wat betekent dat we beginnen om 21.30 uur.
De laatste jaren neemt de belangstelling voor nachtvlinders toe. Dat zien we aan de stijgende bezoekersaantallen van de door het hele land georganiseerde NachtvlinderNachten. Een opgezet vlinderlaken met een sterke lamp lokt dus niet alleen vlinders, maar ook mensen. En dat het iedere keer weer een verrassing is wat er op afkomt, spreekt voor zich. Zien we de ene keer van dezelfde nachtvlindersoort tientallen exemplaren, een andere keer zien we een grotere diversiteit. Feit is wel dat de meeste nachtvlinders pas na middernacht actief worden, maar ook voor dat tijdstip is er meer dan voldoende te beleven.
Een fabeltje is dat nachtvlinders alleen maar bruin en daarom saai zijn. Door ze goed te bekijken, ontdek je al snel dat ze een grote verscheidenheid aan kleuren, vlekjes, stipjes en streepjes hebben. Bovendien kun je ze onderscheiden op families, bijvoorbeeld spanners, uilen, beren en wortelboorders. Tijdens de avond proberen we alle op het licht en smeer afkomende soorten op naam te brengen. En behalve nachtvlinders kunnen dat ook kevers, wantsen, krekels en schietmotten zijn. De gidsen vertellen waaraan men kan zien met welke soort we van doen hebben.
Kleed je ‘gepast’ aan, want als het goed nachtvlinderweer is, zijn er ook vaak muggen. Er is geen echte eindtijd; na ongeveer twee uur stoppen we en ruimen we alles op. Als het regent, gaat de avond niet door. De door ons gebruikte lamp wordt erg heet en verdraagt geen enkel spatje regen.
Als je een nachtvlinderboek hebt, neem dat dan mee.
Nieuwsgierig geworden? Beleef het mee tijdens de Nationale Nachtvlindernacht!