De natuurreis van Natuurbeschermingsvereniging 'IJhorst-Staphorst e.o.' naar Letland zit er weer op. Op woensdag 2 mei 2018 vertrok een gezelschap van 25 personen naar Kiel, waar ingescheept werd op de veerboot naar Klaipeda in Litouwen.
Daar aangekomen werd een bezoek gebracht aan de Koerse schoorwal, een landtong van 98 km voor de kust van Kaliningrad en Litouwen. De reis werd voortgezet naar Sigulda in Letland, waar het gezelschap een week zou verblijven in een hotel net buiten deze plaats.
Dit hotel was schitterend gelegen aan een meer, waar een familie bevers haar intrek had genomen. De sporen waren overal zichtbaar en regelmatig werd vader of moeder bever zwemmend waargenomen. Sigulda is gelegen in het sinds 1973 opgerichte Nationaal Park Gauja, dat 90.000 ha groot is en daarmee het oudste en grootste Nationaal Park in Letland. Uiteraard werden bezoeken gebracht aan dit park en wel aan een in het bos gelegen dierenpark in Ligatne en werd een heerlijke wandeling langs de oevers van de Amata rivier gemaakt. Hierbij waren de prachtige rode zandsteenformaties goed zichtbaar, waaraan dit park onder meer haar bekendheid dankt. Uitgangspunt hierbij was de bekende rotsformatie de Zwarte Rotsen.
Barnsteen
Omdat de Baltische Staten ook bekend staan om het vele barnsteen, dat hier gevonden wordt op de stranden, is een bezoek gebracht aan een meester-barnsteenbewerker. Sommige deelnemers konden de aantrekkingskracht van de mooie sieraden, die in zijn winkeltje lagen, niet weerstaan.
Bij een bezoek aan Seda, even ten noorden van het Nationaal Park deden de deelnemers kennis op over de geschiedenis van Letland. Seda is een dorp uit 1952, in Stalinistische bouwstijl opgezet voor de arbeiders in de turfwinning, die uit heel Rusland hier kwamen werken. Na de turfwinning blijven de veengaten achter, waar een prachtig natuurgebied is ontstaan met veel vogels, waaronder de zeearend. Bijzonder was het in grote hoeveelheden voorkomende, maar wel zeer zeldzame, wolfsklauw.
Estland
Bij een uitstapje naar Estland werd Nationaal Park Karula bezocht, wat in een prachtig heuvellandschap ligt, dat tijdens de laatste ijstijd is ontstaan. Er werd een wandeling langs een meer gemaakt onder een strakblauwe lucht. Helaas waren de vlakbij broedende zwarte ooievaars niet bereid hier een vlucht door te maken.
Nog een nationaal park in Letland werd met een bezoek vereerd en wel Kemeri, dat bekend staat om de zwavelhoudende bronnen. Hier wordt gewerkt aan het herstel van een rivier, zodat deze zijn vroegere loop weer terugkrijgt. Wandelen door het hoogveen op een 5 km lang vlonderpad is een aparte belevenis. Zonnedauw, meelprimula, rietgors en schreeuwarend werden zoal in dit park waargenomen.
Onderweg naar de verschillende gebieden werden ook regelmatig kleine en grotere groepen kraanvogels op de akkers gezien. De voorjaarsflora bloeide volop en was vaak gewoon in bermen aanwezig, zoals bosanemoon, gele anemoon, witte klaverzuring en zeer veel leverbloempjes. Riga en het prachtige paleis Rundale konden op deze reis uiteraard ook niet ontbreken en werden bewonderd met de deskundige uitleg van de gids. Op zaterdag 12 mei eindigde deze bijzondere reis naar de Baltische Staten.
Over 2 jaar staat weer een natuurreis van Natuurbeschermingsvereniging "IJhorst-Staphorst e.o.” in de week van Hemelvaartsdag 2020 op de planning. Zodra hierover meer bekend is, is informatie te vinden op
www.natuurbeschermingsvereniging.nl.
Foto's: © Henk Benne
Orthodoxe kerk
Letland
Langs de Amata rivier
Kerk in Riga
Letland
Wetlands
Kasteel
Huisje in Nida
Boot naar Klaipeda
Vlonderpad Kemeri Foto: NBV