Staphorst – De tweede winterverhalentocht van stichting Onder de Boompies afgelopen vrijdagavond was een groot succes. Wandelaars trokken in 5 groepen door oud-Staphorst. Start- en eindpunt was Museum Staphorst. De jaarlijkse winterverhalentocht -waar slechts 100 mensen aan mee kunnen doen- was binnen een paar dagen volgeboekt.
Het vertellen van oude verhalen is eeuwenlang een traditie geweest op Staphorst. Oeroude legenden, sagen en waargebeurde verhalen werden bij uitstek in de winteravonden verteld, bij de kachel, als de luiken dicht waren. Sommige verhalen werden jaar op jaar herhaald en zodoende nagenoeg identiek door volgende generaties doorverteld. De verhalen hadden meestal een waarschuwing, moraal of andere boodschap.
Verdwenen oertraditie nieuw leven in blazen
Sommige Staphorsters waren erg bedreven in het vertellen van dit soort verhalen. Deze oertraditie is nagenoeg verdwenen omdat het bijna niet meer donker is 's nachts en omdat moderne massamedia voorzien in allerhande amusement. Stichting Onder de Boompies (Sous les Arbres) zet zich in voor de verbeelding van de streekcultuur en wil deze verteltraditie weer leven in blazen. De reden om ieder jaar, rond eind november, een winterverhalentocht te organiseren. De eerste winterverhalentocht werd vorig jaar in Rouveen georganiseerd, in samenwerking met Ons Achterhuis.
Oostert
De winterverhalentocht van afgelopen vrijdagavond was georganiseerd in samenwerking met Museum Staphorst en ging door weilanden, zandwegen en langs mooie stukken van de Gemeenteweg. Wandelaars passeerden de Luchiesweg, Oosterweg en Akkerweg waar vuurtonnen stonden om de wandelaars op te warmen. De deelnemers konden in sfeervol verlichte schuurtjes langs de route naar lokale vertellers luisteren. Bij een oude molen aan de Gemeenteweg kregen de deelnemers chocolademelk of gluhwein. Op de eindbestemming Museum Staphorst was erwtensoep en een accordeonist. Volgens jaar zal stichting Onder de Boompies opnieuw een winterverhalentocht organiseren, dan weer in Rouveen.
Foto: Yorben de Lange