Meppel – Gedurende de zomermaanden zal het Drukkerijmuseum Meppel in het teken staan van de koningin van het Nederlandse kinderboek: Annie M.G. Schmidt (1911-1995).
Zeker vier generaties groeiden op met het werk van Schmidt en vele nieuwe Nederlanders leerden door haar verhalen over Jip en Janneke de Nederlandse taal en cultuur kennen. Iedereen kent wel een liedje of een karakter uit haar werk zoals Dikkertje Dap, het beertje Pippeloentje, de spin Sebastiaan, Pluk, Otje, Minoes of Floddertje.
Verbazingwekkend actueel
Het werk van Schmidt is nog steeds verbazingwekkend actueel en springlevend. Met name haar kinderboeken zijn populair en worden steeds weer herdrukt, mede vanwege de sterke en tijdloze karakters. Ook films, tv-series en musicals over haar leven en werk trekken tegenwoordig nog veel publiek.
‘Doe nooit wat je moeder zegt, dan komt het allemaal terecht’ of ‘Doe wat je het liefste doet […] dan is het altijd goed” en “Ik wil alles wat niet mag, de hele dag, de hele dag!” zijn uitspraken die typerend zijn voor deze dichter en schrijfster. Ze geven treffend aan hoe het komt dat zo veel van haar verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en hoorspelen zo sprankelend en komisch-tegendraads zijn.
Ze is van ons allemaal
Hoewel Schmidt inmiddels al bijna 25 jaar geleden is overleden siert haar beeltenis het omslag van het meest recente boekenweekmagazine dat als thema 'De moeder de vrouw' heeft. Annie is de moeder van de Nederlandse kinderliteratuur. Kortom, ze is van ons allemaal! Ze schreef tijdens haar leven ongelooflijk veel en alles wat ze produceerde was van hoge kwaliteit. Niet voor niets luidde het thema van de Annie M.G. Schmidtweek 2019 Buitengewoon Annie. Of zoals Guus Kuijer haar typeert: ‘Annie M.G. Schmidt is geen schrijver, ze is een wonder.’
Feest der herkenning
De expositie zal een feest der herkenning zijn voor jong en oud. Zowel haar werk voor volwassenen als dat voor kinderen zal te zien zijn. Naast kinderboeken schreef Schmidt voor de krant, radio, tv en het theater. Haar meest bekende en populairste kinderboekenkarakters gaan al decennia lang mee en verschijnen steeds weer, zo nu en dan in een nieuw jasje. Bijna alle bekende Nederlandse illustratoren hebben werk van Schmidt geïllustreerd, maar de illustraties van Wim Bijmoer en Fiep Westendorp zijn onlosmakelijk met haar werk verbonden.
Bijzondere items en speurtocht
Ook internationaal doet Schmidt het fantastisch. Ze is de meest vertaalde Nederlandse kinderboekenauteur ooit. Haar werk is tot nu toe in 49 talen verschenen en Minoes is nog steeds het meest vertaalde Nederlandse kinderboek. Op de tentoonstelling zullen diverse vertalingen van haar werk bewonderd kunnen worden. Naast boeken worden er ook bijzondere items tentoongesteld (waarvan het merendeel nooit bij de HEMA te koop is geweest). Verder is er door het museum een speurtocht voor kinderen gemaakt en zijn er lees- en doe hoeken gecreëerd waar kinderen zich kunnen vermaken. Er kan geknutseld, getekend en gestempeld worden.
Marlies Hoff en Eveline Polman
Voor deze expositie werd een selectie gemaakt uit de collectie van verzamelaar Marlies Hoff, die al sinds haar vroege jeugd fan van het werk van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp is. Hoff (1968), werkzaam als bibliothecaris en documentalist bij het Nederlands Letterenfonds en sinds een paar jaar verantwoordelijk voor de Regeling Geïllustreerde Kinder- en Jeugdliteratuur bij dit Fonds, promootte jarenlang het werk van Schmidt bij buitenlandse uitgevers en vertalers. Samen met haar oud-collega Eveline Polman stelde zij voor het Drukkerijmuseum deze tentoonstelling samen.
‘De Annie M.G. Schmidt Zomerexpositie’ is te zien vanaf 6 juni tot en met 28 september.
De tentoonstelling kwam mede tot stand met steun van het Nederlands Letterenfonds.
