Het klinkt als een verhaal uit een spannend jongensboek, maar het was keiharde realiteit in 1942. Een 4-motorige bommenwerper van het type Sherling wordt op 5 september van dat jaar door een Duitse nachtjager neergehaald en komt in Rouveen in een weiland terecht.
Jouk Huisman vertelde afgelopen donderdag in Museum Staphorst uitvoering over de toedracht en de gevolgen. Hij deed dit aan de hand van onder andere foto's en film.
De zaal van het museum zat vol en er waren opvallend veel Rouveners aanwezig.
Houten schoen
Jouk vertelde dat de piloot van het neergestorte vliegtuig met een afgescheurde broekspijp en met 1 schoen aan bij een boerderij in de buurt aanklopte. Hij kreeg daar een glas melk en een klomp zodat hij in elk geval met schoeisel aan verder kon. De piloot vertelde dat als een uitzonderlijke gebeurtenis. (De piloot is in 1999 in Rouveen geweest om onder andere de begraafplaats van een aantal bemanningsleden te bezoeken). Waar ter wereld krijg je een houten schoen als je aanklopt nadat je vliegtuig neergestort is.
Na afloop van de lezing liet een Rouveense bezoeker weten dat er bij zijn vader in de schuur heel lang een gevonden vliegeniersschoen gestaan heeft.
Ook de Duitse vliegenier die het vliegtuig neerschoot is achterhaald en werd op het scherm vertoont.
Het neergeschoten vliegtuig was net 6 weken in dienst en het doel voor deze vlucht was het bombarderen van Bremen aan de Wesel en dans met name de scheepsdokken voor onderzeeboten en de vliegtuig fabrieken van Focke Wulf (Bouw van de Kondor).
De Duitse piloot was Herbert Heinrich Otto Lütje die op jonge leeftijd (49) in 1967 overleed.
Wachtmeester Teunissen
Bijzonder is de brief van wachtmeester Teunissen aan toenmalig burgemeester Van der Wal, waaruit blijkt dat ze de lokale politie de bemanning van het vliegtuig gevangen heeft genomen en heeft uitgeleverd aan de Duitsers.
Kortom een lezing met verrassende elementen.
De avond werd afgesloten met het vertonen van een 2 minuten durende film waarin de beelden van de omgekomen mannen en de gedenkstenen op de begraafplaats in Rouveen voorbijkwamen onder het spelen van De Last Post, de Britse evenknie van het Taptoe signaal.
Alle bezoekers waren op verzoek gaan staan bij deze ceremonie en zo werd de avond, met eerbetoon aan hen die voor ons vielen, waardig afgesloten.
Een impressie van deze lezing in foto's en video door © weblog Staphorst
