Vrijdag overhandigde Rabobank Staphorst namens het Rabobankfonds een cheque van 25.000 euro aan Stichting Historieherstel 2017. De cheque werd overhandigd door Karl Mussche en Herman Stegeman van de Rabobank.
Een enorme opsteker voor de stichting die in 2017 opgericht werd.
Het hele bestuur, Jouk Huisman, Jan Talen, Jan Jansen, Fré Spijk en Roelof Talen was aanwezig. Arie den Ouden ontbrak.
Bouwbedrijf Jansen
De handeling vond plaats in de werkplaats van aannemer Jansen, zeer toepasselijk omdat in de werkplaats momenteel de klokkenstoel gebouwd wordt. Jan Jansen startte met het bouwen van een maquette en door tijdgebrek nam neef Gerwin Jansen het grootste gedeelte voor zijn rekening. De maquette met een schaal van 1 op 5 staat te pronken in de werkplaats. Niet alleen te pronken, het dient tevens als bouwvoorbeeld voor de bouwers die de klokkenstoel op ouderwetse wijze bouwen.
Solide houtwerk van eiken bomen gaat uiteindelijk de 9 meter hoge klokkenstoel vormen. Er komt geen schroef aan te pas, alle verbindingen gebeuren volgens de pen-gat verbinding, tijdrovend maar oerdegelijk. Een tekening uit 1732 vormt de basis voor het bouwwerk.
Ambachtslieden
Tweede voorzitter Jan Talen heeft een club gepensioneerde ambachtslieden (timmerlui) uit Staphorst bijeen gekregen die deze klus gaat klaren. Pracht gezicht hoe deze lieden met beitels en houten hamers de eiken stammen te lijf gaan. De bomen zijn door Talen aan de industrieweg gezaagd. Natuurlijk worden er ook machines gebruikt om te frezen en te zagen maar de schroefmachine komt er niet aan te pas net zo min als spijkers.
Rabobank
De stichting heeft inmiddels veel vrijwilligers en bedrijven bereid gevonden tijd, en dus kapitaal, te steken in het herstel van de kerkheuvel met klokkenstoel. Op een gegeven moment kun je als stichting niet alles cadeau krijgen. Dan komt de som geld van de Rabobank heel goed van pas. Aan de andere kant is de Rabobank verweven met de historie van Staphorst en nagenoeg iedereen op Staphorst is klant bij deze bank. 'De bank is er trots op dit project te mogen ondersteunen', zo liet Karl Mussche van de bank weten, 'het is cultuur, historie en er zijn meerdere partijen bij betrokken. Het is het begin van iets groters'.
Als de klokkenstoel klaar is volgt er een volgende klus, namelijk het plaatsen van het bouwwerk. De stoel wordt op zwerfkeien geplaatst die op de vaste grond komen te liggen
De kap (dak) van de klokkenstoel is bijzonder, deze kwam vroeger alleen voor in Oud Avereest en op de vroegere klokkenstoelen van IJhorst, Koekange en Staphorst. Waarschijnlijk zijn die door dezelfde aannemer ontworpen. Veel kennis over de bouw komt uit de rooms katholieke wereld. Het hele project voegt minstens 3 waardevolle componenten toe aan Staphorst, te weten erfgoed, cultuur en historie.
Klokkenluidersgilde
De grond waar de klokkenstoel op komt te staan is beschikbaar gesteld door de HHK (Hersteld Hervormde Kerk) van Staphorst en blijft in eigendom van de HHK. Als het geheel geplaatst is en de klokken er in hangen komt de volgende klus: het luiden van de klokken. Wie gaat dat doen en wanneer wordt er geluid? Daar wordt nu al onderzoek naar gedaan samen met het klokkenluidersgilde uit Kampen.
Luiden
Het klokluiden is een traditie op zichzelf en de stichting wil niet aan het systeem van de lokale kerken komen. In Staphorst luidt men de klok als iemand overleden is en aan het luiden is te horen of het om een man of een vrouw gaat. In Rouveen is aan het luiden te horen of het om een man of vrouw gaat en de leeftijd wordt via het luiden bekend gemaakt.
Er zou een groep klokkenluiders opgeleid kunnen worden om deze oude (nieuwe) klokken te luiden, maar die ook tevens de lokale kerkklokken in de bestaande lokale traditie kunnen gaan luiden. De lokale kerken hebben namelijk te kampen met te weinig aanwas van nieuwe luiders.
Graag zou de stichting dan ook in contact komen met buurtluiders die mee zouden willen draaien en/of de kennis over willen brengen. Ook mensen die willen leren klokluiden zijn van harte uitgenodigd contact te zoeken met de stichting.
De locatie van de klokkenstoel kan volgens de stichting ook prima dienen als trouwlocatie. Ter plekke is dan de gelegenheid om een stukje historie tot je te nemen. Het is de drive van de stichting om deze kennis niet verloren te laten gaan.
Website
Stichting Historieherstel 2017
Meer over de kerkheuvel en klokkenstoel
>
Kerkheuvel weer toonbaar
>
Restauratiewerkzaamheden kerkheuvel gestart
>
Grondradaronderzoek
>
Bronzen luidklok onder grote belangstelling gegoten
Foto's en video © weblog Staphorst
