Een verslag van de ledencontactavond Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst e.o. d.d. 2 december 2019.
Welkom door Niek Gosker
- Clarien: Vorige vergadering hebben we over een andere invulling gesproken voor de ledencontactavond. Er zijn leuke ideeën binnengekomen. Tijdens de bestuursvergadering is alles opnieuw besproken met het resultaat dat het jaar 2020 in kaart is gebracht en een groot deel van de ledencontactavonden ingevuld zijn.
Thema 2020 'Jaar van de daad!'
Planning
- Op 6 januari 2020 beginnen we met de nieuwe opzet. Deze avond gaan we kijken hoe wij als vereniging iets concreets zelf kunnen doen ter versterking van de natuur, zoals de bestrijding van de eikenprocessierups. Nadenken hoe we de overlast kunnen verminderen door de natuurlijke omgeving te versterken. Persbericht om mensen van buiten de omgeving erbij te betrekken en warm te maken voor de vereniging. Aan de hand van een onderzoek door studenten van Terra naar de eikenprocessierups gaan wij kijken wat we gaan doen. Deze studenten hebben een onderzoek gedaan in Wapserveen en zijn al verder hierin. Natuurlijke omgeving versterken!
- Februari: lezing door Martijn Bunskoek
- Maart: algemene ledenvergadering
- April: lezing door Evert Rolleman over kleuren
- Mei: vervolg op de ledencontactavond van januari
- Juni: wandeling
- September: waarschijnlijk vervolg eikenprocessierups
- Oktober: coördinatorenoverleg op de ledencontactavond door werkgroepen, financiën e.d.
- November: nog in te vullen
- December: nog in te vullen
- Er is besloten dat de Scharrelaar voortaan in kleur gedrukt wordt. Wellicht zullen de extra kosten die dit met zich medebrengt doorberekend worden in de contributie.
- Werkgroepen:
- Redactie: scharrelaar is onderweg. Dringend verzoek om tijdig kopij in te sturen, nu komt het geregeld te laat en moet er geschoven worden.
- Roofvogels: verslag Overijsselse vogelaarsdag, het was geweldig, iets meer dan 120 deelnemers. Leuke workshops. Verslag komt in de scharrelaar. Steenuilen: er zijn veel mislukte broedsels, waardoor dat komt is nog niet duidelijk.
- Opmerking: Jan Vos kwam Geert Drogt uit Uffelte tegen die al een half jaar zit te wachten op een uitnodiging om een lezing te geven (wellicht voor november of december)
- Mededeling: er zit tussen IJhorst en Staphorst al drie dagen een roze, wilde pelikaan.
Mark Sekhuis over de otter
Na de pauze hield Mark Sekhuis een lezing over de otter. Mark is al 22 jaar ecoloog bij landschap Overijssel en is een verwoed vogelaar. Hij zet zich in voor de otter wat hij een prachtig beest vindt.
Enkele punten uit de presentatie:
- De otter is een marterachtige, Mustela, hij heeft zijn eigen familienaam Lutra.
- Er zijn 9 soorten otters.
- Communicatie gaat door middel van geur.
- Aan de Noordoost kant van de weerribben bij vogelkijkhut de Meenthe wordt wekelijks een otter waargenomen.
- Een otter heeft 5 tenen. Hiermee kan hij makkelijk zijn prooi pakken en naar de bek leiden. Ook zijn de pootafdrukken hierdoor makkelijk te herkennen.
- Hij steunt vaak op zijn lange puntige staart om verder te kunnen kijken, hij staat dan rechtop. Dit heet kegelen.
- In het water zijn otters niet echt schuw, omdat ze dan snel kunnen vluchten.
- Faunavoorzieningen en verbetering van de waterkwaliteit hebben de voorwaarden geschapen voor het uitzetten van 31 otters aan het eind van vorige eeuw.
- Nu verdrinken otters soms in fuiken. De fuiken moeten in ottergebied (heel Nederland inmiddels) stopgritten gebruiken, dit is een soort roostertje. De jonge otter past er nog wel door. Vissers willen dit niet altijd gebruiken, want dan kan een dikke witvis er ook niet in.
- In de stadsgracht van Zwolle leven otters. Ze gaan ‘s nachts de stad in. De gemeente Zwolle wil hier wel wat mee doen, door bijvoorbeeld 2 otters te zenderen en aan de hand van deze gegevens de otter te helpen.
- Het otterbestand in Nederland groeit jaarlijks met 20 procent. Er zijn nu ongeveer 360 otters in Nederland.
- Er sterven veel otters door het verkeer.
- De otter hoort van oudsher in Nederland.
- Loslopende honden zijn de grootste vijand van otters op het land!
Foto's © weblog Staphorst
