Na Oxford en Cambridge krijgt ook Meppel zijn Boat Race. Na een jaar zagen, schaven, schuren, lakken, meten en rekenen kunnen leerlingen van het Stad & Esch Beroepencollege hun twee houten, handgemaakte sloepen van ongeveer viereneenhalve meter te water laten. En dan staat de twee klassen van de basisberoepsgerichte leerweg niets meer in de weg om op donderdag 27 juni op het water de strijd met elkaar aan te gaan. Plaats van handeling: nabij de camperplaats aan het Westeinde in Meppel. Om 13.00 uur worden beide boten gedoopt en te water gelaten. En dan gaat de Boat Race van start. Uiteindelijk kan maar een van beide klassen de race winnen. "Maar eigenlijk zijn beide klassen al winnaar", vindt projectleider Hartger Meihuizen.
Het idee voor de Boat Race werd vorig jaar september geboren bij leraar techniek Peter van der Veen, leraar Nederlands en wiskunde Hartger Meihuizen en onderwijsassistent Chris van Kampen. De Boat Race is een mooi voorbeeld van het thematisch werken op Stad & Esch, waarbij verschillende vakken samenwerken en leerlingen niet alleen uit het boek leren. In dit geval was het de verbinding van de vakken Nederlands, techniek en wiskunde die zorgde voor een prachtig project. Hartger Meihuizen: "De leerstof van Nederlands, wiskunde en techniek zit verpakt in het thema. Denk maar eens aan hoeken tekenen, meten, rekenen, de kleurencirkel, het ruimtelijk inzicht dat gevraagd wordt, en uiteraard het Nederlands voor de uitnodigingen en als het gaat om spreekwoorden en gezegden die uit de scheepvaart komen".
Het grote verschil met de bekende race in Engeland is dat bij ons de leerlingen de boten zelf gemaakt hebben. Vanaf de eerste schroef tot de laatste. Daarmee voelen ze zich ook echt de eigenaar van hun product. En dat is weer een belangrijk aspect van het thematisch werken op Stad & Esch. Naast de twee boten hebben de leerlingen ook allemaal een eigen peddel gemaakt, een eigen knopenbord en een app! De app kan op de mobiele telefoon worden gedownload, en brengt je op de website van The Boat Race, www.theboatrace.nl. De website is vanaf dag één van het project bijgehouden, zodat iedereen kon zien hoe het project verliep en wat er allemaal bij kwam kijken.
Na de race gaan de klassen, ook weer zelf, de boten verkopen. De opbrengst van de verkoop wordt gestoken in de Boat Race van volgend schooljaar.